Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Muszle ze szpinakiem"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2007
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2007
Składniki
Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu możesz przelać go zimną wodą, aby się nie skleił. Zamiast hartowania makaronu zimną wodą, możesz także ugotować go al dente, dobrze osączyć, a następnie rozłożyć tak, aby muszelki się nie stykały.
Cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, szpinak oczyść, umyj, osusz i pokrój lub porwij na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij połowę cebuli oraz czosnku, po chwili dodaj szpinak. Smaż go aż zmniejszy objętość. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatułową i smaż jeszcze przez chwilę.
Do miksera włóż biały ser, bułkę tartą, szpinak i mleko, dobrze zmiksuj na gładko. Przełóż do miski i ewentualnie dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli farsz przygotowałaś z sera feta, już nie dodawaj soli. Przygotowanym farszem napełniaj muszle makaronowe.
Na pozostałym maśle zeszklij resztę cebuli i czosn ku, dodaj pokrojone pomidory z puszki, sól i pieprz. Sos gotuj 10 min. Następnie go zmiksuj i przelej na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie ułóż wypełnione farszem muszle. Zapiekaj 20-30 minut w temperaturze 180°C. Tuż przed końcem możesz posypać żółtym serem.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 345 kilokalorii
Do makaronu możesz dodawać nie jeden, a kilka rodzajów sera, dowolnie je łącząc.Źródło: Świat i Ludzie