Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Muszle zapiekane z dynią"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 109
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14371
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 49
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 144
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 208
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 109
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14371
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 49
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 144
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 208
Składniki
6 porcji • : 40 min • pieczenie: 90 min • 350 kcal/porcja • 4 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W dużej misce wymieszaj dynię z oliwą. Wyłóż ją na blachę, przypraw do smaku. Piecz ok. 30 minut. Ostudź.
Przełóż dynię do miski, dodaj ricottę i rozgnieć to widelcem. Wymieszaj z 2 łyżkami pokrojonej bazylii i skórką cytrynową.
Łyżką nakładaj masę do muszli. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Przelej sos do płaskiego naczynia do zapiekania. Ułóż muszle w sosie, otwartą stroną do góry. Przykryj folią. Piecz 40 minut.
Zdejmij folię i piecz jeszcze 15-20 minut, tak aby makaron zmiękł, ale pozostał al dente. Podawaj muszle posypane parmezanem i resztą bazylii.Źródło: Olivia