Muszle z łososiem

Muszle z łososiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Danie z kuchni włoskiej.

Składniki

  • 250 g makaronu conchiglie (muszle)
  • 400 g fileta ze świeżego łososia
  • 3 pomidory z puszki
  • pół szklanki białego wina
  • 100 g śmietany
  • 100 g startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • półtora szklanki sosu pomidorowego z bazylią
  • sól

Przygotowanie

  1. Szafran zaparzyłem podgrzanym winem, wymieszałem z masłem. Łososia pokroiłem w kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie.
    Dodałem pokrojone pomidory, posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle, każdą napełniłem nadzieniem z łososia. Posypałem parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C., aż cały ser się rozpuścił.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 10 stycznia 2016
Niebo dla podniebienia! :)
Obserwator 11 stycznia 2016
Dzięki :)
Składniki
  • 250 g makaronu conchiglie (muszle)
  • 400 g fileta ze świeżego łososia
  • 3 pomidory z puszki
  • pół szklanki białego wina
  • 100 g śmietany
  • 100 g startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • półtora szklanki sosu pomidorowego z bazylią
  • sól
Składniki