Muszle z bakłażanem i mozzarellą w pomidorowym sosie

Przepis dnia 2020-01-15
Muszle z bakłażanem i mozzarellą w pomidorowym sosie
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wjosna
Pyszne zapiekane muszle ze smażonym bakłażanem, serem mozzarella w pomidorowym sosie.

Składniki

  • 3 bakłażany
  • opakowanie makaronu muszle
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 7 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • garść bazyli
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 300 g sera mozzarella

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokroić w grube plastry, każdy posypać solą z obu stron i odstawić na 15 minut.

  2. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać.
    W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę i czosnek, smażyć 5 minut, dodać 1 puszkę pomidorów, gotować 15 minut, doprawić solą i pieprzem.

  3. Bakłażana wytrzeć z wody za pomocą ręcznika kuchennego i pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać 6 łyżek oliwy. Wrzucić bakłażana, wymieszać, żeby obtoczył się w oliwie i smażyć mieszając ok 15 minut. Po 5 minutach smażenia posolić.

  4. Muszle ugotować al dente, przelać wodą i odsączyć.

  5. Usmażonego bakłażana przełożyć do miski, dodać 2 puszkę pomidorów, posiekaną bazylie, sól i pieprz, wymieszać.
    Na dno formy do zapiekania wylać sos z patelni.
    Muszle nadziewać bakłażanem z pomidorami, układać na sosie.
    Zetrzeć mozzarellę i posypać na wierzchu.

  6. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.

Komentarze do przepisu (4)

DoktorGosia 12 stycznia
Uwielbiam takie potrawy inspirowane włoską kuchnią:)
SprytnaChochla 13 stycznia
Super
SlodkoSlodka83 13 stycznia
Smakowite danie :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 bakłażany
  • opakowanie makaronu muszle
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 7 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • garść bazyli
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 300 g sera mozzarella
Składniki