Muszle w sosie pomidorowym z mięsem mielonym

Muszle w sosie pomidorowym z mięsem mielonym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Prosty sposób na pyszne danie z makaronu z dodatkiem mięsa mielonego i podane w kremowym sosie pomidorowym. Idealne na rodzinny obiad każdego dnia tygodnia.

Składniki

  • ok. 250 gram makaronu
  • ok. 450 gram mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 450 gram sosu pomidorowego
  • 1/2 średniej cebuli cukrowej
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1,5 szklanki ostrego sera cheddar
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej
  • sól
  • pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia, kiedy będzie już ciepła doprawić solą do smaku i wymieszać.
    Następnie zmniejszyć ogień i wrzucić makaron.
    Gotować od czasu do czasu mieszając, aż makaron osiągnie ulubioną przez nas miękkość.
    Ugotowany odsączyć na durszlaku.

  2. W międzyczasie 1/2 dużej cebuli cukrowej pokroić w kostkę.
    2 ząbki czosnku drobno posiekać.
    Ostry ser cheddar zetrzeć na tarce w ilości 1/5 szklanki.
    Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu, wrzucić mięso mielone i gotować od czasu do czasu mieszając, krusząc je na kawałki, aż będzie miękkie oraz zarumienione.
    Nadmiar tłuszczu odlać, a mięso zdjąć z patelni i odstawić na bok.

  3. Na patelnię dodać 1/2 dużej cebuli cukrowej pokrojonej w kostkę oraz 2 ząbki posiekanego czosnku, doprawić 1/2 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej i gotować, często mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się i zmiękną.
    Po czym 2 łyżki mąki i gotować, również często mieszając, aż wszystkie składniki połączą się i zarumienią.
    Następnie stopniowo dodawać 2 szklanki bulionu wołowego oraz ok. 430 gram sosu pomidorowego i doprowadzić do wrzenia.

  4. Kiedy tak się stanie zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż sos zredukuje się i lekko zgęstnieje.
    Po czym na patelnię z sosem stopniowo dodać uprzednio ugotowany makaron, podsmażone mięso mielone oraz 3/4 szklanki śmietany, dokładnie wymieszać i gotować, aż składniki będą ciepłe.

  5. Na koniec wszystko doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dodać 1,5 szklanki drobno startego ostrego sera cheddar.
    Wszystkie składniki delikatnie ale dokładnie mieszać, do czasu aż ser się rozpuści.

    Podawać na ciepło, na ulubionym talerzu.
    Danie nadaje się także do podgrzania na drugi dzień, wtedy można wszystko trochę bardziej podsmażyć.


    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 02 listopada 2020
Pyszotka:)
jorgos00 08 stycznia
Nie wiedziałem że gotując można coś zarumienić.
Składniki
  • ok. 250 gram makaronu
  • ok. 450 gram mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 450 gram sosu pomidorowego
  • 1/2 średniej cebuli cukrowej
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1,5 szklanki ostrego sera cheddar
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej
  • sól
  • pieprz czarny
Składniki