Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muszelki z kurkami i kurczakiem"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 80
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 142
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 80
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 142
Składniki
Kurki oczyść, ew. grzyby szybko opłucz pod bieżącą wodą i osącz. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Boczek pokrój w paseczki. W garnku zagotuj posoloną wodę, wrzuć makaron, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
W tym czasie filety z kurczaka opłucz, osusz, posyp solą oraz pieprzem. Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż mięso i smaż je ok. 8 minut. Często obracaj, aby filety zrumieniły się ładnie ze wszystkich stron. Zdejmij mięso, na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę oraz boczek. Dodaj grzyby. Smaż dalej 2 minuty.
Oprósz mąką, krótko razem zasmaż. Zalej bulionem oraz śmietaną. Sos gotuj ok. 5 minut na małym płomieniu. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązki. Trochę natki pozostaw do dekoracji, resztę drobno posiekaj.
Makaron odcedź, osącz. Sos wymieszaj z posiekaną natką. Potem przypraw go solą oraz pieprzem. Makaron wymieszaj z sosem kurkowym. Rozłóż na talerzach. Na każdej porcji połóż filet z kurczaka pokrojony w plasterki. Udekoruj odłożoną natką.
30 minut, 1 porcja 730 kcalŹródło: Tina