Musaka z wyspy greckiej :)

Przepis dnia 2012-03-03
Musaka z wyspy greckiej :)
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Afrulu
Pracochłonne ale bardzo smaczne...

Składniki

  • bakłażan, 2szt.
  • cukinia, 2szt
  • ziemniaki, 3 duże
  • mięso mielone, 70dkg
  • przecier pomidorowy, 1,5łyżki
  • cebula,czosnek,liśc laurowy,kawałek cynamonu,pieprz,sól,oregano, do smaku
  • Na beszamel:
  • mleko, 1litr
  • mąka kukurydziana lub wrocławska, 4łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona, szczypta
  • masło, łyżka
  • ser parmezan, 3-4łyżki lub więcej jeśli tak lubimy
  • oliwa do smażenia warzyw

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy mięso jak do spaghetti bolognese:na oliwie podsmażamy mięso ok 10 min,dodajemy posiekaną cebulę i czosnek dalej dusimy ok.8 minut,następnie dodajemy rozpuszczony przecier oraz inne przyprawy i dusimy pod przykryciem 20 min.Mięso musi miec gęstą konsystencję.

  2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry ok 0,5 cm.i usmażyć w dużej ilości oliwy na złoto.Cukinię i bakłażany również pokroić w plastry,usmażyć i ułożyć na ręcznikach papierowych.Ja robię to dzień wcześniej i pozostawiam przechylone naczynie z warzywami do odcieknięcia oliwy.
    Warzywa można również upiec na grillu ale smażone na oliwie są smaczniejsze.

  3. W naczyniu żaroodpornym lub gliniankach do zapiekania układamy połowę warzyw,na spód ziemniaki a następnie cukinia i bakłażan.Wykładamy mielone i przykrywamy pozostałymi warzywami.Jeśli lubimy słono,warzywa lekko posolić.

  4. Przygotowujemy beszamel:Odlać część mleka, rozrobić w nim mąkę/którą wcześniej lekko rumienię na suchej patelni/ Do pozostałego mleka dodać gałkę i masło, zagotować.Gdy mleko się podnosi,odstawić z pieca i powoli wlać mąkę rozrobioną z mlekiem,dobrze wymieszać,ponownie zagotować.Dodać 2 łyżki sera i ewentualnie dosolić do smaku.

  5. Wylać sos na warzywa,posypać resztą sera i kilka kawałków masła. Piec w temp.180st aż do zrumienienia się beszamelu.

  6. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (10)

marynka89 11 stycznia 2012
mmmm pyszne
Konto usunięte 11 stycznia 2012
są bardziej pracochłonne dania!
Afrulu 11 stycznia 2012
I tu Jakubie mylisz się,bo jest to oryginalna wersja musaki jaka przyrządza się w Grecji :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • bakłażan, 2szt.
  • cukinia, 2szt
  • ziemniaki, 3 duże
  • mięso mielone, 70dkg
  • przecier pomidorowy, 1,5łyżki
  • cebula,czosnek,liśc laurowy,kawałek cynamonu,pieprz,sól,oregano, do smaku
  • Na beszamel:
  • mleko, 1litr
  • mąka kukurydziana lub wrocławska, 4łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona, szczypta
  • masło, łyżka
  • ser parmezan, 3-4łyżki lub więcej jeśli tak lubimy
  • oliwa do smażenia warzyw
Składniki