Musaka po mojemu

Musaka po mojemu
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: protegemoi
Musaka- Grecy wyklęliby mnie za użycie drobiu zamiast wieprzowiny, ale świnek nie jadam. Mieliby mnie też za nędzarką, bo użyłam cukinii zamiast bakłażana :) A to feler :)

Składniki

  • pierś z kurczaka, 1 mała
  • mozzarella, 1/2 kuli (ok. 60 g)
  • przecier pomidorowy, 3 łyżki
  • czosnek
  • cebula
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • cukinia, 1 mała
  • ziemniaki, 2 małe
  • jogurt naturalny, 5 łyżek
  • jajo, 1 sztuka
  • Cynamon, zioła prowansalskie, pieprz

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce, doprawiamy cynamonem i pieprzem i odstawiamy.

  2. Ziemniaki i cukinię kroimy w cienkie plasterki i rumienimy na patelni grillowej.

  3. Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekany drobno czosnek i cebulę.

  4. Dodajemy mięso i smażymy ok. 10 minut, następnie podlewamy odrobiną wody i dodajemy przecier pomidorowy. Smażymy aż sos będzie gęsty (jeżeli oddziela się od niego płyn, to odlewamy go).

  5. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, na nią wykładamy mięso, na mięso cukinię.

  6. Potrawę polewamy sosem powstałym ze zmieszania jogurtu z jajkiem i przyprawami. Wierzch posypujemy startą mozzarellą.

  7. Zapiekamy przez ok. 45 minut w 200 stopniach C.

Komentarze do przepisu (1)

Hanix1984 22 sierpnia 2011
Nich Cię ci Grecy przeklinają. Mi tam przepis bardzo się podoba. Do ulubionych.
Składniki
  • pierś z kurczaka, 1 mała
  • mozzarella, 1/2 kuli (ok. 60 g)
  • przecier pomidorowy, 3 łyżki
  • czosnek
  • cebula
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • cukinia, 1 mała
  • ziemniaki, 2 małe
  • jogurt naturalny, 5 łyżek
  • jajo, 1 sztuka
  • Cynamon, zioła prowansalskie, pieprz
Składniki