Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Musaka (grecka zapiekanka)"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 57
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 98
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2091
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 57
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 98
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2091
Składniki
Do zapiekania nadają się sery: gouda, edamski, ementaler, parmezan.
Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, szklimy na nim cebulę, dodajemy mięso, całość podsmażamy.
Do mięsnej masy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ketchup, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Dusimy 10 minut, pod koniec doprawiamy do smaku solą.
Bakłażany kroimy w cienkie talarki, obsmażamy na reszcie oleju. Obrane ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1/2 cm. Gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzamy.
Na dnie natłuszczonego naczynia do zapiekanek układamy połowę bakłażanów, na nich połowę ziemniaków, a na ziemniakach całe mięso. Na mięso wykładamy resztę bakłażanów i ziemniaków, każdą warstwę doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją zimnym mlekiem, gotujemy sos beszamelowy. Stale mieszając, wlewamy do sosu jajka wymieszane z jogurtem, dodajemy starty ser i szczyptę soli. Beszamel wylewamy na musakę.
Zapiekamy 40 minut w temperaturze 180°C.
Czas przygotowania 115 minut. Cena jednej porcji około 2,70 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 756 kcal , Białko: 21 g, Tłuszcz: 29,7 g, Węglowodany: 9 gŹródło: Rewia