Musaka

Musaka
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
avatar Autor: szynszylka
Pyszne, greckie danie. Przepis na 8 porcji.

Składniki

  • mieso mielone wołowe 0,5 kg
  • Cebula 3 szt
  • Ziemniaki małe 8 szt
  • mleko 0,5l
  • masło 100 g
  • maka pszenna tortowa 4 łyżki
  • Bakłażan 2 szt
  • przecier pomidorowy 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Cynamon
  • Gałka muszkatołowa
  • ser żółty 150 g
  • Jajko 2 szt

Przygotowanie

  1. Bakłażany myjemy i kroimy w równe plastry ok 0,5 cm. Solimy obficie i odkładamy żeby puściły sok i żeby pozbyć się goryczy. Po ok 20 minutach płuczemy bakłażany i zostawiamy do odsączenia. Następnie obsmażamy każdy kawałek z obu stron na oleju aż zmiękną. Zostawiamy na papierowym ręczniku żeby pozbyć się oleju.

  2. Na patelni podsmażamy drobno pociętą cebule i poszatkowany czosnek. Dodajemy mięso. Gdy mięso się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy, łyżeczkę oregano i tyle samo cynamonu. Całość dusimy kilka minut aż sos odparuje i zgęstnieje.

  3. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut po czym odcedzamy i gdy lekko przestygną kroimy w cienkie plastry.

  4. Naczynie żaroodporne (20 cm na 25 cm) smarujemy masłem. Na dnie układamy plasterki ziemniaków.

  5. Warstwę ziemniaków przykrywamy podsmażonym mięsem w sosie pomidorowym.

  6. Na górze układamy plastry podsmażonego bakłażana

  7. Czas na sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy pół kostki masła (100 gramów), dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Osobno podgrzewamy mleko i powoli dodajemy do masła z mąką cały czas mieszając (na bardzo małym ogniu) dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Można w sosie rozpuścić 100 gramów sera żółtego. Jeśli pojawią się grudki całość można zmiksować blenderem. Rozbijamy dwa jajka. żółtka dodajemy do sosu a białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy białka do sosu delikatnie mieszając wszystko np drewnianą łyżką. Powstały sos przelewamy do naczynia na warstwę bakłażanów.

  8. Na wierzchu układamy plastry żółtego sera lub sera startego na grubej tarce

  9. całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok godzinę aż wierzch się zarumieni

  10. zaraz po upieczeniu musaka jest bardzo delikatna i będzie się rozpadać przy próbie przełożenia na talerz. Po nocy w lodówce nadaje się idealnie do krojenia i podawania z zachowaniem widocznych warstw.

  11. smacznego

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 19 września 2013
Pyszne! :)
Konto usunięte 26 września 2013
Smaze tylko na oliwie, to jest danie z greckiej kuchni wiec ten olej jest nie na miejscu.
Konto usunięte 05 lutego 2016
Mysle, ze to moze mi smakowac... Uwielbiam kuchnie sródziemnomorska... Zabieram przepis do ulubionych :-))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mieso mielone wołowe 0,5 kg
  • Cebula 3 szt
  • Ziemniaki małe 8 szt
  • mleko 0,5l
  • masło 100 g
  • maka pszenna tortowa 4 łyżki
  • Bakłażan 2 szt
  • przecier pomidorowy 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Cynamon
  • Gałka muszkatołowa
  • ser żółty 150 g
  • Jajko 2 szt
Składniki