Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mus agrestowy z wanilią"
Polecam.
Odsłon: 150
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 492
Polecam.
Odsłon: 150
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 492
Składniki
Agrest oczyść, umyj, osusz. Kiwi obierz, pokrój w kosteczkę. Melisę opłucz, listki oderwij od gałązek. Agrest i połowę kiwi przełóż do garnka.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Czubkiem noża zeskrob rdzeń.
Strączek i rdzeń wanilii dodaj od owoców w garnku. Zasyp je cukrem. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut, aby owoce puściły sok.
Garnek z owocami postaw na ogniu. Poczekaj, aż masa zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj dalej około 15 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
Wtedy dodaj do nich resztę kiwi oraz listki melisy. Masę owocową przypraw do smaku octem winnym (ew. sokiem z cytryny). Gotuj jeszcze 5 minut, stale mieszając.
Gorący mus przełóż do wyparzonych słoików. Mocno je zakręć. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100°C. Pasteryzuj przez 30 minut.Źródło: Naj