mumia ze szpinakiem i fetą

mumia ze szpinakiem i fetą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Dzisiaj nie będzie fit ;-) Zawinięta pierś kurczaka w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to miła odmiana na obiad nie tylko od święta. Możemy wykorzystać różne farsze - feta i szpinak, pieczarki i żółty ser, boczek, suszone pomidory. Propozycji i smaków jest mnóstwo - każdy powinien wybrać farsz jaki lubi najbardziej. Polecam!

Składniki

  • piersi kurczaka
  • płat ciasta francuskiego
  • szpinak
  • feta
  • sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie

  1. Piersi oczyścić, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem. Mięso nacinamy tak aby móc do środka włożyć farsz. Szpinak podsmażamy na odrobinie tłuszczu z czosnkiem aby odparować wodę. Fetę kroimy w kosteczkę. Piersi kurczaka nadziewamy szpinakiem i fetą.

  2. Ciasto francuskie dzielimy na pół. na każdą połowę kładziemy nadziane piersi kurczaka. równolegle po obu stronach mięsa nacinamy ciasto - robimy paseczki. Boki ciasta zawijamy przeplatając paseczki na zmianę na filecie, aż cala będzie jak mumia. Ja miałam ciasto francuskie xxl więc wyszły jeszcze dwie małe mumie ;-)
    Pieczemy w 200 st. przez około 30-40 min. aż mięso nie będzie surowe a ciasto ładnie się zrumieni.
    Podajemy z surówką lub wcinamy same :-) smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

iwona_mm 05 października 2016
Ale fajny przepis muszę go wypróbować.Cieplutko pozdrawiam :)
tasty-and-fit 05 października 2016
życzę smacznego :)
Docherro 05 października 2016
Super pomysł,kradnę przepis:)
Składniki
  • piersi kurczaka
  • płat ciasta francuskiego
  • szpinak
  • feta
  • sól, pieprz, czosnek
Składniki