Moussaka

Moussaka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: camellia
pracochlonne danie,ale jakie smaczne...palce lizac...czytalam wiele przepisow przypominajacych moussake,ale czym jest moussaka bez baklazana i prawdziwego sosu bechamelowego

Składniki

  • 4 duze baklazany pokrojone w plastry i posypane sola
  • 4 male cukinie pokrojone w plastry
  • 4 duze ziemniaki pokrojone w plastry
  • 1 duza cebula poszatkowana w kostke
  • 250gr(moze byc wiecej)miesa mielonego wieprzowego(moze byc inne)
  • oliwa do zmazenia
  • sol,pieprz,cukier,szczypta cynamonu,oregano
  • zielona pietruszka
  • czerwone wino(nie koniecznie)
  • puszka pomidorow,przecier pomidorowy
  • tarty zolty ser
  • sos bechamelowy:50gr masla,4lyzki maki,75cl mleka,galka muszkatalowa,sol,3 jajka ,zolty tarty ser

Przygotowanie

  1. zaczynamy od sosu miesnego:cebulke podsmazyc na oliwie,dodac mieso,zalac kieliszkiem wina odparowac...dodajemy pomidory z puszki,jedna lyzeczke przecieru...solimy,pieprzymy dodajemy odrobine cukru,szczypte cynamonu(jezeli nie lubisz nie dodawaj)oregano...zalac odrobina wody i gotowac okolo1/2 godziny do calkowitego odparowania (sos ma byc gesty),na koniec dodajemy pietruszke

  2. baklazany posypane sola odstawiamy na 15min,w tym czasie smazymy na zloty kolor ziemniaki i plastry cukinii...po 15min.zmywamy dokladnie baklazany z powstalego soku i odciskamy mocno w reku...smazymy na zloty kolor

  3. przygotowac naczynie do zapiekania(wysmarowac maslem)...ukladamy warstwe ziemnakow i posypujemy odrobina sera,polowe baklazanow ukladamy na ziemnaki,ser i polowa cukinii,ser...wykladamy sos miesny i posypujemy odrobina sera,pozostale cukinie, ser i baklazany polewamy sosem bechamelowym...posypujemy obficie serem i do piekarnika na 40-45min.(185)

  4. sos bechamelowy:na masle podsmazamy make(bardzo delikatnie,tak aby nie nabrala koloru) dodajemy bardzo powoli mleko ciagle mieszajac,tak aby nie powstaly grudki...dodac soli,pieprzu,galke muszkatalowa,2 lyzki sera dobrze wszystko wymieszac,a na koniec ubite jajka

Komentarze do przepisu (3)

china 11 października 2010
Nareszcie orginalny przepis na mussaka, naprawde pracochlonny ale warto- brawo za odwage!!!
monikot 20 października 2010
Od dawna chciałam spróbować tego smakowitego dania i w końcu zrobiłam,roboty bardzo dużo ale opłacało się... Czytaj całość »
Od dawna chciałam spróbować tego smakowitego dania i w końcu zrobiłam,roboty bardzo dużo ale opłacało się bo bardzo smakowało,trochę zmodernizowałam,pyszne,polecam niezdecydowanym.dzięki za przepis
Matusia122 03 grudnia 2010
Jadłam to 15 lat temu w greckiej restauracji. Do dziś pamiętam ten smak. Dzięki za przepis wypróbuję na 100%.
Składniki
  • 4 duze baklazany pokrojone w plastry i posypane sola
  • 4 male cukinie pokrojone w plastry
  • 4 duze ziemniaki pokrojone w plastry
  • 1 duza cebula poszatkowana w kostke
  • 250gr(moze byc wiecej)miesa mielonego wieprzowego(moze byc inne)
  • oliwa do zmazenia
  • sol,pieprz,cukier,szczypta cynamonu,oregano
  • zielona pietruszka
  • czerwone wino(nie koniecznie)
  • puszka pomidorow,przecier pomidorowy
  • tarty zolty ser
  • sos bechamelowy:50gr masla,4lyzki maki,75cl mleka,galka muszkatalowa,sol,3 jajka ,zolty tarty ser
Składniki