Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuski klasyk czyli małże gotowane w białym winie, z szalotką, czosnkiem i natką pietruszki. Śmiesznie proste w przygotowaniu. Wspaniale nadaje się na przystawkę, lekki lunch lub kolację. Do tego lampka białego wina i chrupiąca bagietka....
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 925
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 170
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 612
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 925
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 170
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 612
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą zimną wodą. Wyrzucić wszystkie złamane lub otwarte, które nie zamykają się po stuknięciu.
Szalotki obrać z łupin, pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić szalotki i smażyć kilka minut do zeszklenia.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i tymianek. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez około 6-8 minut.
Po tym czasie zwiększyć ogień i wrzucić małże. Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez 4-5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Odrzucić te małże, które się nie otworzyły.
Na koniec wlać śmietanę (jeżeli używamy), wrzucić natkę pietruszki, doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.