Moskole – góralskie placki ziemniaczane

Przepis dnia 2021-04-24
Moskole – góralskie placki ziemniaczane
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Moskole to góralskie placki ziemniaczane z dodatkiem zsiadłego mleka. Doskonale pasują jako dodatek do obiadu lub mogą stanowić samodzielne danie. Smakują wyśmienicie a przy tym są proste w wykonaniu. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. • Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez prasę
    • Pozostawiamy do wystygnięcia
    • Do ziemniaków dodajemy: mąkę pszenną, jajka, zsiadłe mleko, przyprawy i wyrabiamy na gładką masę
    • Ciasto po wyrobieniu jest lekko klejące

  2. • Formujemy okrągłe placki które smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej pod przykryciem) z dwóch stron do uzyskania złotego koloru
    • Moskole najlepiej powodować z zsiadłym mlekiem, śmietaną i szczypiorkiem

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 12 kwietnia
Pycha :) U mnie też dziś placki, ale te tradycyjne, choć z małym dodatkiem żółtego sera ;)
KulinarnaChwila 13 kwietnia
Pyszotka:))
Blog_Mydlo_i_Powidlo 24 kwietnia
Super przepis:)
Składniki
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki