Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Morskie risotto"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 66
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 48
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 66
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 48
Składniki
czas ok. 45 min; porcja – 470 kcal, cena 3,60 zł
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp ryż, krótko przesmaż. Dodaj obrane i drobno posiekane szalotki. Smaż, aż się zeszklą. Wlej litr wody oraz wino.
Na patelni rozgrzej resztę oleju. Wrzuć rozmrożoną i osączoną na sicie mieszankę owoców morza. Dodaj oczyszczoną i posiekaną łodygę selera naciowego oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość smaż, mieszając, 5 minut. Na koniec wlej bulion (może być z kostki), wymieszaj. Zawartość patelni przelej do garnka z ryżem. Gotuj na średnim ogniu do miękkości ryżu (18-20 minut).
Gotowe risotto zdejmij z ognia. Dodaj starty parmezan oraz 2-3 łyżki masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Garnek przykryj, odstaw na kilka minut. Podawaj z listkami rukoli.Źródło: Świat kobiety