Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Morelowy mus do dań pikantnych"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 191
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 191
Składniki
Morele umyj i wyjmij pestki. Po usunięciu pestek zważ owoce – powinno być około 1 kg moreli. Pokrój je na małe kawałki i włóż do rondelka z grubym dnem. Posyp je żelfiksem, dodaj 2 łyżki cukru kryształu, a następnie gotuj powoli na wolnym ogniu.
Gdy owoce zaczną wrzeć, wsyp do rondelka resztę cukru. Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, stale mieszając. Podczas gotowania zbieraj wytwarzającą się pianę.
Dopraw masę tartym imbirem oraz kwaskiem cytrynowym (lub sokiem wyciśniętym z cytryn). Następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia na 5 minut.
Do ciepłego musu owocowego dodaj nalewkę, szybko wymieszaj i od razu przełóż do czystych i jeszcze ciepłych słoików. Starannie je zakręć i ustaw dnem do góry.
Poczekaj aż zupełnie ostygną. Gdy je odwrócisz, sprawdź czy pokrywki są wklęsłe. Jeśli nie – pasteryzuj słoiki z morelowym musem 15-25 minut we wrzątku lub w piekarniku w temp. 110°C.
Mus morelowy możesz podawać do pieczywa, sera pleśniowego, a także do pieczonych mięs.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut. Porcja: 450 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie