mokhrakula…

mokhrakula…
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
mokhrakula pyszne danie z Gruzji; robiłam je już kilka razy. Polecam bo nie dość że szybkie to smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smażyłam na patelni 18cm i robiłam z połowy porcji

Składniki

  • ciasto 3 jajka
  • 200g maki
  • 150ml wody
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 1 plaska łyżeczka cukru
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • nadzienie 1 pomidor
  • 50g zielonej cebulki
  • 150g sera mozzarella
  • 1 duży ziemniak
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie

  1. W misce ubijamy jajka z sola i cukrem. Dodajemy wodę, śmietanę i mieszamy; stopniowo dodając mąkę i sodę.

  2. Mozzarellę, pomidora kroimy w kostkę siekamy cebulkę, ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy olej, paprykę i jeszcze raz wszystko mieszamy.

  3. Wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnie z odrobina oleju, i smażymy na małym ogniu przez 15 minut. Delikatnie odwracamy i smażymy kolejne 5min.

Komentarze do przepisu (8)

mimiwiki 30 lipca 2015
to musi być pyszne :)
Marusia26 31 lipca 2015
Super - bo szybkie i smaczne - poza tym można modyfikować. Tylko pytanie - jakia powinna być konsystencja tego co... Czytaj całość »
Super - bo szybkie i smaczne - poza tym można modyfikować. Tylko pytanie - jakia powinna być konsystencja tego co wylewamy na patelnię ??
elzbieta-gorecka 31 lipca 2015
Przepis powędrował do folderu z przepisami. Musi być smaczne, w niedzielę wypróbuję.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Polecane przepisy: mokhrakula…

Polecane przepisy: mięso mielone

Składniki
  • ciasto 3 jajka
  • 200g maki
  • 150ml wody
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 1 plaska łyżeczka cukru
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • nadzienie 1 pomidor
  • 50g zielonej cebulki
  • 150g sera mozzarella
  • 1 duży ziemniak
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 5 łyżek oleju
Składniki