Moje pierwsze pyzy z miesem

Moje pierwsze pyzy z miesem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Agunkaa
Wszystkich jak sie pytalam czy to nie trudne,odpowiedz byla co ty,to robia tylko stare wiejskie gospodynie,sprobowalam i wyszly moze nie najlepszej jakosci,ale w smaku super.

Składniki

  • ziemniaki, 1kg
  • maka, 4lyz
  • Jaja, 3
  • cebula, 1
  • maslo, 1lyz
  • tarta bulka, 2lyz
  • sol,pieprz
  • Wolowinw,lub inne mieso,w moim przypadku golonka, 50gr

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrac,mieso ugotowac i zmielic .

  2. 50gr ziemniakow ugotowac,nastepne 50 gr zetrzec na tarce o drobnych oczkach,ugotowane ziemniaki przecisnac przez praske i polaczyc z odcisnientymi surowymi ziemniakami,dodac make 2 jaja dosmaczyc zagniesc ciasto,ciasto musi odchodzic od reki.

  3. Meso polaczyc z podsmazona cebulka,tarta bulka 1 jajem,dosmaczyc.

  4. Z casta formowac placuszki,na kazdym ulozyc lyzeczke farszu miesnego,lepic kulki,lub tak jak ja wygodniej mi bylo lepic waleczki,gotowac w osolonej wodzie do wyplyniecia,a z czym podawac to wszyscy wiemy boczek i cebulka.

Komentarze do przepisu (6)

kuchcik 16 maja 2010
ładnie Ci wyszły te pyzy z mięsem! ;) 5
grymaski5 16 maja 2010
Wyglądają bardzo apetycznie:):):)
RENIA730 17 maja 2010
Zarka33 - wprawdzie ja samodzielnie nigdy pyz z mięsem nie robiłam, ale moja mama, która jest w tym mistrzynią... Czytaj całość »
Zarka33 - wprawdzie ja samodzielnie nigdy pyz z mięsem nie robiłam, ale moja mama, która jest w tym mistrzynią mówi, że dodanie mąki ziemniaczanej do ciasta powoduje że jest ono delikatniejsze, zaś dodanie mąki pszennej sprawia, że jest ono twardsze. Z tego samego przepisu u różnych gospodyń nie zawsze wychodzą identyczne pyzy, bo zależy to od odmiany ziemniaków (zawartość skrobi) oraz od stopnia odciśnięcia surowych ziemniaków (słąbsze rączki zostawią więcej soku).
AGUNKAA - gratulacje ! szczerze podziwiam !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki, 1kg
  • maka, 4lyz
  • Jaja, 3
  • cebula, 1
  • maslo, 1lyz
  • tarta bulka, 2lyz
  • sol,pieprz
  • Wolowinw,lub inne mieso,w moim przypadku golonka, 50gr
Składniki