Moje Enchiladas

Moje Enchiladas
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Szybkie i bardzo oryginalne. Mozna nim zaskoczyć niejedno podniebienie :)

Składniki

  • placków tortilla, 6
  • piersi z kurczaka, 2
  • żółtego sera (gouda), 150 gram
  • puszka pomidorów, 1
  • duża czerwona papryka, 1
  • pieczarek sporych, 6
  • puszka pomidór krojonych, 1
  • cebule duże, 3
  • papryczka chili, 1
  • sól, pieprz, olej, wedłgu uznania
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej, do smaku

Przygotowanie

  1. Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawę meksykańską i wkładamy na pół godzinki do lodówki pokrywając folią. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w piórka, paprykę w paski, pieczarki plastry. Na rozgrzany olej rzucamy cebulę, po 5 minutach, paprykę i pieczarki. Dusimy aż składniki zmiękną. Przekładamy farsz do dużej miski. Na tą samą patelnie dodajemy olej i smażymy kurczaką. Gdy się lekko zezłoci dodajemy pomidory z puszki i pokrojoną w drobną kosteczkę papryczka chili. Do miski z warzywami wrzucamy czerwoną fasolkę i kurczaka. Mieszamy składniki i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa meksykańską. Farsz nakładamy na tortillę, którego następnie zwijamy w rulon. Na blasze lub naczyniu żaroodpornym układamy rulony jeden obok drugiego i posypujemy serem. Pieczemy ok. 40 minut.

Komentarze do przepisu (4)

moniska83 16 stycznia 2010
Mmmmm... Uwielbiam tortillę a ta wersja przepysznie wygląda:) a w jakiej temperaturze piec?
moniska83 16 stycznia 2010
Mmm... uwielbiam tortillę a w takiej formie wygląda przepysznie:) a w jakiej temperaturze piec?
purchawencjos 19 stycznia 2010
180 stopni :) Czas ok 40 minut
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • placków tortilla, 6
  • piersi z kurczaka, 2
  • żółtego sera (gouda), 150 gram
  • puszka pomidorów, 1
  • duża czerwona papryka, 1
  • pieczarek sporych, 6
  • puszka pomidór krojonych, 1
  • cebule duże, 3
  • papryczka chili, 1
  • sól, pieprz, olej, wedłgu uznania
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej, do smaku
Składniki