Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis przywieziony od znajomej z Włoch, ale wykonanie Polskie:)
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 18
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 103
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 90
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 18
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 103
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 90
Składniki
Robimy zaczyn; w garnuszku podgrzewamy mleko tak aby było letnie. Następnie dodajemy cukier, kruszymy drożdże i mieszamy. Na koniec posypujemy mąką. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, wbijamy dwa jajka, wlewamy olej, wyrośnięty zaczyn. Potem dodajemy sól, gałkę muszkatołową oraz majeranek. <dodatkowo dodałam szczyptę pieprzu> Wszystko mieszamy łyżką w jedną stronę. Ciasto ma być rzadkie.
Dno formy o wymiarach 36x25 wykładamy papierem do pieczenia następnie dno jak i ścianki formy smarujemy dokładnie olejem. Przekładamy ciasto do formy i rozprowadzamy równomiernie łyżką. Ciasto odstawiamy na parę minut aby odpoczęło. Do koncentratu dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Mieszanką smarujemy ciasto. Następnie układamy np. kiełbaskę pokrojoną w plasterki lekko wbijając ją w ciasto, potem dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Po cebulce przychodzi czas na ogórki, ścieramy je na tarce o dużych oczkach - odciskamy nadmiar soku i rozkładamy na cebulce. Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na masełku, ostudzone i odsączone rozłożyć na warstwie ogórków. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim pizze. Na wierzch możemy ułożyć dodatkowo pieczarki lub kiełbaskę <jeśli wam zostało> Wszystko posypujemy papryką, ziołami do pizzy oraz oregano. Pieczemy 30-40 minut w 175* bez termoobiegu. Jest pyszna na ciepło jak i na zimno:) Polecam.