Mój gzik

Mój gzik
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zdrowa, w sensie - zalecana przez lekarzy żywność, nie musi oznacza wcale, że odtąd będziemy skazani na "mdłe papki", rodem z PRL-owskiego przedszkola, czy szpitala. Jak być może już wiecie, życie postanowiło zweryfikować moje nawyki żywieniowe. Czegoś nie można wcale, coś innego z dużymi ograniczeniami... Ale, ale jest jeszcze cała masa produktów "które można" i tylko fantazja gotującego pozwala jeść smacznie, lub bardzo smacznie. Dzisiejsza propozycja dania, które mam na obiad (ale nie musi być stricte obiadem), to moja wersja "wielkopolskiego gzika" z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, w piekarniku. Jest to naprawdę dobre i nie zaszkodzi tym, którzy muszą odstawić mięso z diety! Pozostali też mogą spróbować! A jak to się robi "po mojemu", dowiecie się z szczegółowego opisu w zamieszczonym linku. Smacznego! <WJ>

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 1 łyżeczka pieprzu białowieskiego
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie


  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy, większe kroimy i mieszamy w oleju z dodatkiem przypraw. Pieczemy 30 minut w 180°C.



    Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z serkiem, śmietaną i posiekanymi liśćmi (nie za dużo) rzodkiewek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy.



    Gorące ziemniaki podajemy z serkiem oraz z posiekanymi liśćmi rzodkiewki.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 18 kwietnia
Duży plus za użycie listków z rzodkiewki , które są przecież jak najbardziej jadalne ...
kuchmariola63 19 kwietnia
Wielkopolskie jadełko. Lubię takie dania.
KulinarnaChwila 19 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 1 łyżeczka pieprzu białowieskiego
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Składniki