Młoda kapusta z kiełbasą, pieczarkami i koperkiem

Przepis dnia 2021-05-18
Młoda kapusta z kiełbasą, pieczarkami i koperkiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Wiosna przynosi smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza i przypomina nam cudowne smaki dzieciństwa. Dziś na obiad polecam ją w wersji bezglutenowej z dodatkiem mąki ryżowej, świeżego kopru oraz śmietanki. Uwielbiam młodą kapustę z brązowymi pieczarkami i drobiową kiełbasą, ale można przygotować ją także w wersji wegetariańskiej, rezygnując z dodatku mięsa. W obu wersjach jest równie pyszna :)

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 200 g drobiowej kiełbasy
  • 5 brązowych pieczarek
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 cebula biała
  • 5 łyżek śmietanki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
  • 2 łyżeczki erytrytolu (lub cukru)
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i podlewamy 0,5 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek soku z limonki, płaską łyżeczką soli i 2 łyżeczkami erytrytolu. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.

  2. Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.

  3. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, a na patelni rumienimy drobiową kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiełbasę dodajemy do garnka wraz z 0,5 łyżeczki majeranku i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.

  4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę ryżową, a następnie śmietankę. Powstałą mieszankę dodajemy do kapusty wraz z posiekanym świeżym koperkiem i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  5. Młodą kapustę serwujemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem.

Komentarze do przepisu (10)

RITAcreative- 16 maja
Oj, zjadłabym (●'◡'●)
Docherro 16 maja
Fantazja,przepyszna młoda kapustka:)
Nevermore 16 maja
Pychotka :) Teraz młoda kapusta jest na topie i trzeba z niej korzystać, mniami :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 główka młodej kapusty
  • 200 g drobiowej kiełbasy
  • 5 brązowych pieczarek
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 cebula biała
  • 5 łyżek śmietanki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
  • 2 łyżeczki erytrytolu (lub cukru)
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
Składniki