Młoda kapusta

Młoda kapusta
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smaczna młoda kapusta jako dodatek do obiadu lub jako pierwsze danie

Składniki

  • 1 młoda główka kapusty 2 marchewki 2 łodygi selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielski

Przygotowanie

  1. Kapustę pokroić, opłukać. Włożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
    Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyć ok. 5 minut. Przykryć, poddusić jeszcze chwilę, tak aby warzywa lekko zmiękły. Dodać do kapusty, wlać wodę, zagotować na małym ogniu ok. 15 minut.
    Dodać pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, ocet, paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
    Przygotować zasmażkę. Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyć ok. 3 minuty, dodać mąkę, wymieszać dolewając płyn z gotowanej kapusty. Zawartość przelać do garnka z kapustą, wymieszać, podgrzać, aby zasmażka zagęściła kapustę. Dodać pokrojony koperek. Chwilę poddusić.
    Tak otrzymamy kapustę z zasmażką np. jako dodatek do obiadu.

  2. Jeśli chcemy bardziej kalorycznie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki i uzyskujemy danie a`la bigos.

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 03 czerwca 2017
Fajnie, że smakowało ;) More Like on...Out on off
Składniki
  • 1 młoda główka kapusty 2 marchewki 2 łodygi selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielski
Składniki