Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie

Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Propozycja na pyszną zapiekaną białą rybę morską ( może być morszczuk , dorsz, miruna czy sola ).

Składniki

  • 800 g filetów miruny
  • pół średniego selera
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g sklarowanego masła
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Filety miruny skropiłem sokiem z cytryny, posoliłem. Wstawiłem do lodówki na ok. 40 minut. Obrałem marchewkę i seler, starłem na tarce o dużych oczkach. Rozgrzałem na patelni masło, przesmażyłem warzywa mieszając je często. Dodałem miód i wino, posoliłem, przykryłem, dusiłem na małym ogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodałem śmietanę wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Warzywa delikatnie wymieszałem.
    Rybę ułożyłem na dnie wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, polałem sosem warzywnym i zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Komentarze do przepisu (5)

mimiwiki 09 grudnia 2015
Pyszna ryba :)
Futka 10 grudnia 2015
pyszna i delikatna rybka :)
aguade 08 listopada 2018
a to wino musi być ? :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 800 g filetów miruny
  • pół średniego selera
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g sklarowanego masła
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • natka pietruszki
Składniki