Miruna pod słupkami z korzenia pietruszki

Miruna pod słupkami z korzenia pietruszki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Nie wierzyłam, kiedy mama mówiła, że korzeń pietruszki po podsmażeniu świetnie smakuje. Zawsze używałam go do sałatek i zup, częściej gościła u mnie natka. O jego smaku przekonałam się ostatnio przyrządzając rybę, a mama mówiła prawdę - korzeń pietruszki po obróbce smakuje wyśmienicie. Polecam!!!

Składniki

  • 40 dkg świeżej miruny
  • 3 korzenie pietruszki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie

  1. Pietruszkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Łyżkę masła rozpuścić na patelni, wrzucić pietruszkę, podsmażać przez ok. 5 minut. Na koniec doprawić solą i pierzem. Rybę opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron. Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła. Rybę obsmażyć delikatnie z każdej strony. Następnie przełożyć ją do naczynia żaroodpornego i przykryć pietruszką. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.

Składniki
  • 40 dkg świeżej miruny
  • 3 korzenie pietruszki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
Składniki