Miodowy łosoś na ostro

Miodowy  łosoś na ostro
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Łosoś zapiekany na ostro w miodzie, ze szpinakiem i sosem smietanowym. Doskonale, szybkie i bardzo smaczne danie z niewielka iloscia skladników.

Składniki

  • 500 g filetów z łososia
  • 500 g szpinaku
  • 200 ml śmietany
  • 150 g tartego sera
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne
  • papryka w proszku
  • przyprawa do ryb
  • 1 papryczka chili

Przygotowanie

  1. Swiezy szpinak odpowiednio przygotowac, zamrozony odmrozic, posolic i doprawic pieprzem cayenne, wlozyc do foremki.
    Filety lososia posolic i ulozyc na szpinaku.
    Cebule i czosnek posiekac, udusic w oleju, dodac smietane i ser smietankowy, doprawic do smaku.
    Miód polaczyc z posiekana papryczka chili, slodka papryka i podgrzac (nie gotowac!) nastepnie posmarowac nim lososia i delikatnie skropic szpinak. Wszystko zalac sosem smietanowym i posypac startym serem.
    Piec ok. 35 min. w temp. 185° C
    W miedzyczasie smarowac lososia resztka miodu.
    Podawac z ryzem lub ziemniakami.

Składniki
  • 500 g filetów z łososia
  • 500 g szpinaku
  • 200 ml śmietany
  • 150 g tartego sera
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne
  • papryka w proszku
  • przyprawa do ryb
  • 1 papryczka chili
Składniki