Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Miodowe gruszki z rokpolem"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 122
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 122
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Składniki
Gruszki opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Jeśli mają twardą skórkę, obierz je. Owoce pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć gruszki. Smaż na dużym ogniu do zrumienienia. Zdejmij owoce.
Na ten sam tłuszcz wrzuć orzechy włoskie. Przesmaż je krótko. Dodaj miód i smaż razem, mieszając 2-3 minuty. Ser rokpol (lub inny z niebieską pleśnią) rozdrobnij.
Sałaty opłucz, osusz, ułóż na półmisku. Oprósz delikatnie solą.
Na sałacie porozkładaj ciepłe gruszki. Miejsca po gniazdach nasiennych napełnij serem z pleśnią.
Na koniec całość posyp orzechami i polej maślano-miodowym sosem.
czas ok. 20 min; porcja – 180 kcal, cena 3,10 złŹródło: Świat kobiety