Mintaj smażony w głębokim oleju.

Mintaj smażony w głębokim oleju.
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Hej to znowu ja dziś piątek weekendu początek, to że piątek nie znaczy że musi być ryba ale jakoś moją rodzinkę właśnie dziś naszło na takie danie. Bardzo się ucieszyłam bo pyszną rybkę kupiłam, zero ości co mnie cieszy bo nie lubię ryb gdzie są ości wstyd się przyznać ale nie umiem takich jeść od razu się duszę. Kiedyś nie jadłam w ogóle ryb ale jak byłam u mojej przyjaciółki w Słupsku namówiła mnie na dorsza i powiem wam że to najsmaczniejsza ryba jaką kiedykolwiek jadłam.

Składniki

  • 1,600 kg mrożonej ryby mintaj polędwiczki,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • 3 czubate łyżki mąki.

Przygotowanie

  1. Rybę rozmrozić wyciągając ją nocą na durszlak. Gdy ładnie na spokojnie się odmroziła każdy kawałek osobno posolić, następnie dość obficie obtoczyć przed smażeniem każdy kawałek w mące.

  2. Na patelnię wlać sporą ilość oleju tak mniej więcej pół litra, lekko go rozgrzać. Następnie ułożyć obtoczone w mące kawałki ryby i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

  3. Usmażoną rybę podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem ze smażonej ryby oraz surówką z kiszonej kapusty z cebulą i olejem. Rybę tuż przed podaniem można lekko skropić sokiem z cytryny jest wtedy lepszy smak. Obiad zniknął w mgnieniu oka.

Składniki
  • 1,600 kg mrożonej ryby mintaj polędwiczki,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • 3 czubate łyżki mąki.
Składniki