Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Minikanapki z pastą serową"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Paprykę umyj, przekrój na połówki, usuń gniazdo nasienne. Paprykowy miąższ pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Otrzyj gałązki tymianku (1 odłóż).
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć posiekaną paprykę (łyżkę odłóż do dekoracji) z czosnkiem, smaż 1-2 min. Dodaj tymianek. Wymieszaj, odstaw do przestudzenia.
Oliwki osącz z zalewy, 2-3 sztuki odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Opłucz i osusz łyżkę dowolnych kiełków. Posiekane oliwki, kiełki oraz przesmażoną paprykę utrzyj z ricottą. Pastę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Foremkami do ciastek lub ostrym nożem wytnij z pumpernikla małe krążki. Na każdy nałóż porcję przygotowanej pasty serowej. Minikanapeczki ułóż na dużym talerzu lub tacy. Ozdabiaj odłożoną żółtą papryką, plasterkami oliwek oraz tymiankiem.
czas ok. 25 min; porcja – 160 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety