Mini zapiekanki czosnkowe z kurczakiem i batem

Mini zapiekanki czosnkowe z kurczakiem i batem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Łatwe do przygotwania mini zapiekanki z aromatycznym czosnkiem, rozpływającym się w ustach batatem, chrupiącym serem i soczystym fieltem z kurczaka. Idealne połączenie smaków na lekką kolację, dodatek do obiadu czy przekąskę. Z przepisu wychodzi 6 mini zapiekanek.

Składniki

  • 6 plasterków z dużego batata
  • ok. 200 g filetów z piersi kurczaka
  • 6 plasterków sera
  • 6 plasterków pomidora
  • 12 ząbków czosnku
  • ok. 30 ml oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki

Przygotowanie

  1. Z batata wyciąć 6 cienkich plasterków, za pomocą foremki uformować z nich bardziej równy i okrągły kształt.

  2. Ten sam kształt wyciąć z plasterków sera.

  3. Filet kurczaka rozbić cienko jak na schabowe. Ponownie foremką wyciąć równe kształty.

  4. Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawami.

  5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki ułożyć plasterek batata i posmarować go oliwą z przyprawami.

  6. Następnie ukłożyć mięso, posmarować je oliwą oraz wycisnąć na nie przez praskę 2 ząbki czosnku.

  7. Na koniec położyc plasterek pomidora, posmarować go oliwą i na górę położyć ser.

  8. Mini zapiekanki pieczemy bez foremek. W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Początkowo pieczenie z dołu, a pod koniec z góry i z dołu. Najlepiej smakują na ciepło. Można je jeśc solo, podac z ziemniakami lub z surówką.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 22 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • 6 plasterków z dużego batata
  • ok. 200 g filetów z piersi kurczaka
  • 6 plasterków sera
  • 6 plasterków pomidora
  • 12 ząbków czosnku
  • ok. 30 ml oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki
Składniki