Mini klopsiki z indyka i szpinaku z gulaszem z selera naciowego i warzyw korzeniowych

Mini klopsiki z indyka i szpinaku z gulaszem z selera naciowego i warzyw korzeniowych
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Chillnezka
Tym autorskim daniem chciałabym Was zachęcić do jedzenia selera naciowego oraz pospolitych warzyw korzeniowych: marchwi i pietruszki. Delikatnie podgotowane, by zachować chrupkość, połączone z jogurtem naturalnym i kilkoma przyprawami tworzą bardzo smaczną i zdrową kompozycję z mini pulpecikami z mięsa indyka i szpinaku. Zestawiłam ten warzywno - mięsny gulasz z brązowym ryżem, ugotowanym tak, jak najbardziej lubię: półtwardo. Powstał fantastyczny zestaw, który na pewno jeszcze nie jeden raz zagości na moim stole.

Składniki

  • 130 g mrożonego szpinaku (brykiet lub liście)
  • 4 ząbki polskiego czosnku
  • 400 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 jajo (L)
  • 1 seler naciowy
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 400 ml wody
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 - 3 woreczki brązowego ryżu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z chili
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 domowa kostka rosołowa (opcjonalnie 1 łyżeczka Vegety)
  • świeżo mielony pieprz, różowa sól himalajska
  • papryczka chili świeża, kawałek - opcjonalnie
  • 5 - 6 listków (nie gałązek!) rozmarynu - opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek z chili, wrzucić szpinak, podsmażyć, wcisnąć czosnek, posolić i całość przesmażać razem maksymalnie kwadrans. Zdjąć z ognia, wystudzić.
    W czasie, kiedy smaży się szpinak, obrać marchew i pietruszkę, pokroić na grube plasterki. Seler przepłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i także pokroić na około centymetrowe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę.
    W większym rondlu podgrzać łyżkę oliwy z pestek winogron, wrzucić najpierw marchew i pietruszkę, chwilę przesmażać, potem dodać cebulę i seler naciowy i smażyć około 5 minut. Zalać wodą, wrzucić domową kostkę rosołową lub 1 łyżeczkę Vegety i dusić pod przykryciem maksymalnie kwadrans.

  2. Po tym czasie zdjąć na chwilę z ognia, dodać zahartowany odrobiną wywaru z warzyw jogurt połączony z kurkumą i 1 łyżką mąki, wymieszać delikatnie, zagotować, doprawić do smaku. Odstawić.
    Kiedy jarzyny się gotują mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dosolić, doprawić pieprzem, dodać szpinak i całość dokładnie wymieszać dłonią. Formować małe kulki dłońmi moczonymi w wodzie (wyszło mi 20 sztuk) i obtaczać je w 3 łyżkach mąki - najlepiej w małej miseczce.
    Smażyć z obu stron na złoto brązowy kolor na dużej patelni w 2 łyżkach oleju z pestek winogron.

  3. Gotowe gorące klopsiki przełożyć do rondla z sosem warzywnym, delikatnie przemieszać całość i dusić jeszcze około 5 minut.
    Gulasz podawać posypany posiekanym szczypiorkiem z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem (najlepiej wstawić go, gdy zaczynamy smażyć mięso, bo potrzebuje 23 - 25 minut, by się ugotować).
    Dla wzmocnienia smaku można dodać na talerzu posiekane chili i listki rozmarynu, jeśli jednak nie zdecydujecie się na to, danie będzie aromatyczne samo w sobie.
    Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 15 stycznia 2019
Chyba mi monitor pada, bo znów widzę wszystko na żółto, a może to jest seledynowy ;)
By nie sięgać daleko... Czytaj całość »
Chyba mi monitor pada, bo znów widzę wszystko na żółto, a może to jest seledynowy ;)
By nie sięgać daleko pamięcią, w tamtym tygodniu były u mnie klopsiki z indyka, super jedzonko. Tym szpinakiem, to mnie kupiłaś od razu, ale Twój przepis jest na wypasie, nie to co moje :) Tyle pysznych dodatków, że aż ślinka leci i z chęcią wziąłbym tą miskę nawet na śniadanie ;) Super żarełko, mniami :)
Chillnezka 15 stycznia 2019
No, powiedzmy, że to żółty przełamany seledynem , ups: selerem. Ta tęsknota za latem to mi z garnków wyziera.... Czytaj całość »
No, powiedzmy, że to żółty przełamany seledynem , ups: selerem. Ta tęsknota za latem to mi z garnków wyziera. Co poradzić? Chyba muszę jakieś danie z rowerem w tle przygotować, może mi przejdzie ;-)
Nevermore 15 stycznia 2019
Z rowerem to koniecznie, ale może niech Ci nie przechodzi na razie, bo do lata jeszcze daleko ;) Ja mam nadzieję... Czytaj całość »
Z rowerem to koniecznie, ale może niech Ci nie przechodzi na razie, bo do lata jeszcze daleko ;) Ja mam nadzieję wykurować się do lata, bo tak z jedną nogę, to nie za bardzo da się jeździć i brakuje mi tego strasznie. Ale co zrobić, czas leczy rany dosłownie :)
Dalej gotuj kolorowo, z przewagą żółtego :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 130 g mrożonego szpinaku (brykiet lub liście)
  • 4 ząbki polskiego czosnku
  • 400 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 jajo (L)
  • 1 seler naciowy
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 400 ml wody
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 - 3 woreczki brązowego ryżu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z chili
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 domowa kostka rosołowa (opcjonalnie 1 łyżeczka Vegety)
  • świeżo mielony pieprz, różowa sól himalajska
  • papryczka chili świeża, kawałek - opcjonalnie
  • 5 - 6 listków (nie gałązek!) rozmarynu - opcjonalnie
Składniki