Miętus z tymiankiem, papryką i szpinakiem

Miętus z tymiankiem, papryką i szpinakiem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: BEATA1978
Miętus jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy A i D. To ryba z gatunku dorszowatych, jej mięso jest białe i bardzo smaczne. Miętusa można łatwo wyfiletować, ponieważ ma duże, dobrze wyczuwalne ości, których na dodatek jest niewiele. Przyznam, że pierwszy raz filetowałam rybę samodzielnie i poszło mi bardzo dobrze. Udało mi się pozbyć wszystkich ości i rybę można było zjeść z przyjemnością. Poniżej znajdziecie przepis na miętusa pieczonego w piekarniku z dodatkiem papryki i świeżego szpinaku.

Składniki

  • świeży miętus 1.7 kg (w całości)
  • papryka pomarańczowa 1 sztuka
  • szpinak baby 100 g
  • masło 2 łyżki
  • świeży tymianek 3- 4 gałązki
  • sól, pieprz cytrynowy
  • dodatkowo:
  • ziemniaki 4 sztuki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól
  • przyprawy w proszku (curry, słodka czerwona papryka)
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • ogórki konserwowe 4 sztuki

Przygotowanie

  1. Rybę myjemy i filetujemy.

    Uwaga: Po odfiletowaniu uzyskałam 6 płatów po około 200- 220 g. Cztery z nich wykorzystałam do pieczenia a dwa pozostawiłam do panierowania.

    Przygotowane, pozbawione ości filety oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Mięso wstawiamy na 2- 3 godziny do lodówki.
    Ja przygotowywałam rybę wieczorem i zostawiłam w lodówce na całą noc.

    Blachę do pieczenia, taką z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy kawałki ryby, na nie kładziemy po gałązce tymianku.
    Paprykę kroimy w paseczki i rozkładamy równomiernie na blaszce.

    Tak przygotowane danie pieczemy 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

  2. Po tym czasie na każdą porcje ryby dajemy pół łyżeczki masła, wrzucamy też na blaszkę umyty szpinak baby. Ryba ponownie ląduje w piekarniku, tym razem na 30 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem konserwowym.

  3. Przygotowanie ziemniaków:
    Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Przyprawy mieszamy w miseczce. Suche ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószmy przyprawami.
    Pieczemy w kuchence mikrofalowej o mocy 750 W przez 13-15 minut.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

fafiatko 01 lutego
Pysznosci i jak ladnie podane!
Docherro 03 lutego
Świetna rybka ,pięknie i smacznie podana:)
konhambos 09 lutego
bardzo apetycznie to wyglada
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • świeży miętus 1.7 kg (w całości)
  • papryka pomarańczowa 1 sztuka
  • szpinak baby 100 g
  • masło 2 łyżki
  • świeży tymianek 3- 4 gałązki
  • sól, pieprz cytrynowy
  • dodatkowo:
  • ziemniaki 4 sztuki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól
  • przyprawy w proszku (curry, słodka czerwona papryka)
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • ogórki konserwowe 4 sztuki
Składniki