Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1286
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14734
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 338
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1286
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14734
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 338
Składniki
Bakłażany pokroić na skos na plasterki o grubości 1,5 - 2 cm.
Ułożyć plasterki bakłażanó w misce, posolić i odstawić na 15 minut.
Plasterki bakłażanów umyć pod bieżącą wodą, osuszyć serwetką lub ręcznikiem papierowym.
Papryki przekroić na pół. Wydrążyć środek. Połówki papryk przepłukać i każdą przeciąć jeszcze raz na pół.
Cukinie pokroić na skos na plasterki o takiej samej grubości, jak bakłażany.
Grzyby umyć , wysuszyć, usunąć nóżki.
Przygotowane warzywa i grzyby włożyć do niezbyt głębokiego metalowego naczynia.
Bazylię do marynaty drobno posiekać.
Czosnek wycisnąć.
Za pomocą trzepaczki wymieszać w misce oliwę z oliwek i sok z cytryny. Następnie dodać bazylię i czosnek, i ponownie wymieszać.
Polać warzywa uzyskaną mieszanką.
Delikatnie wymieszać, tak żeby wszystkie warzywa były pokryte marynatą.
Przykryć naczynie folią spożywczą i umieścić na godzinę w lodówce, od czasu do czasu wyjmując i wstrząsając naczyniem.
Wyłożyć jedną warstwę marynowanych warzyw na gorący ruszt (lub na pokrywkę od barbecue).
Smażyć warzywa po 2 minuty z każdej strony, często smarująć pozostałą marynatą.
Podawać warzywa z grzybami jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięsa, ryby czy też drobiu.