Mięso z kurczaka z imbirem

Mięso z kurczaka z imbirem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wanessa
Mięso z kurczaka przygotowane w taki sposób jest soczyste i aromatyczne

Składniki

  • kurczak 0,5 szt
  • jogurt naturalny 100 ml
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir starty 1 łyżeczka
  • papryka mielona 1 łyżeczka
  • oliwa 2 łyżki
  • pieprz cytrynowy mielony 0,5 łyżeczki
  • syrop klonowy 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Do miski wlać oliwę, syrop klonowy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce świeży imbir, mieloną paprykę, pieprz cytrynowy, wymieszać.

  2. Umyte, osuszone i podzielone na porcje mięso naciąć niżem w kilku miejscach, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w marynacie, odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.

  3. Następnie mięso razem z marynatą przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

  4. Piec około 1 godziny polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Pod koniec dopiekać bez przykrycia, aby mięso miało chrupiącą skórkę.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 21 czerwca
Super danie, gratuluję :-)
KulinarnaChwila 22 czerwca
Pyszotka:)
Składniki
  • kurczak 0,5 szt
  • jogurt naturalny 100 ml
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir starty 1 łyżeczka
  • papryka mielona 1 łyżeczka
  • oliwa 2 łyżki
  • pieprz cytrynowy mielony 0,5 łyżeczki
  • syrop klonowy 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
Składniki