Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mięsny keks z jajkami oraz kukurydzą i marchewką"
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 542
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 423
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 542
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 423
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Składniki
Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, gotuj 10 minut w lekko posolonej wodzie. Odłóż 2 jajka, resztę ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupki i odłóż do wystudzenia. Marchewki odcedź, osącz. Kukurydzę przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie z zalewy.
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj posiekaną cebulę oraz 2 surowe jajka. Dosyp tartą bułkę. Dołóż musztardę, kukurydzę i kosteczki marchewki. Masę przypraw solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dobrze wyrób.
Foremkę posmaruj olejem. Na spodzie rozsmaruj 1/2 mięsnej masy. Na tym ułóż jajka (w dwóch rzędach). Przykryj resztą masy oraz plasterkami boczku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz około 60 minut. Udekoruj np. rozmarynem.Źródło: Tina