Mięsne kulki w sosie pieczarkowym

Mięsne kulki w sosie pieczarkowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smaczne danie z moimi ulubionymi pieczarkami.

Składniki

  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • bułka tarta
  • 500 g pieczarek
  • por (biała część)
  • 1 l bulionu drobiowego (do gotowania pulpecików)
  • łyżka masła
  • 500 ml bulionu warzywnego (do sosu)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól ,pieprz

Przygotowanie


  1. Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (drobne oczka).


  2. Do mięsa wbijamy jajko ,dodajemy czosnek ,doprawiamy posmaku solą i pieprzem.

  3. Do zagęszczenia mięsnej masy dodajemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy dodając po trochu przegotowaną wodę.

  4. Formujemy kulki (średnica 2-3 cm).

  5. Zagotowujemy bulion i wrzucamy kulki z mięsa. Gotujemy 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.

  6. Następnie je wyławiamy.

  7. Pieczarki kroimy w plasterki.

  8. Pora kroimy w piórka.

  9. Pieczarki i pora podsmażamy na odrobinie masła ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zabielamy jogurtem greckim. Następnie dodajemy pulpeciki ,gotujemy 10 min ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kaszą ( u nas owsianą)i ogórkiem konserwowym.

Komentarze do przepisu (8)

Patra1 27 stycznia 2015
wszystko co lubię na jednym talerzu:))
Futka 27 stycznia 2015
Niezwykle smakowita propozycja - kuleczki idealne! :)
BEATA1978 27 stycznia 2015
Pyszności :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • bułka tarta
  • 500 g pieczarek
  • por (biała część)
  • 1 l bulionu drobiowego (do gotowania pulpecików)
  • łyżka masła
  • 500 ml bulionu warzywnego (do sosu)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól ,pieprz
Składniki