Mięsne klopsiki z ryżem zapiekane w kapuście, czyli uproszczona wersja tradycyjnych gołąbków

Mięsne klopsiki z ryżem zapiekane w kapuście, czyli uproszczona wersja tradycyjnych gołąbków
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Smaczne i sycące danie, które możemy przygotować o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki. Przepis zaczerpnięty od Słodko Słodka.

Składniki

  • klopsiki:
  • mięso mielone wieprzowe (u mnie z łopatki) 500 g
  • ryż 100 g (1 woreczek)
  • kasza manna 2 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • kapusta biała 750 g (pół główki)
  • marchew 3 sztuki
  • cebula 2 sztuki (średniej wielkości)
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (90 g)
  • kostka rosołowa wołowa (u mnie Winiary) 1/2 sztuki
  • woda 1 litr
  • maggi 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Woreczek z ryżem wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 20 minut od momentu ponownego zagotowania wody. Ugotowany ryż wyjmujemy z wody, pozostawiamy do wystudzenia.
    Marchew i cebulę obieramy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka.
    Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na połowę i drobno szatkujemy. Rozdrobnione warzywa mieszamy ze sobą w dużej misce.

    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż, kaszę mannę oraz surowe jajko. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy dłońmi do momentu, aż składniki
    się ładnie połączą a masa będzie zwarta. Z ryżowo- mięsnej masy formujemy sporej wielkości klopsiki. Potrzebowałam kopiatej łyżki masy do uformowania jednego klopsa.

    W naczyniu żaroodpornym układamy połowę mieszanki warzywnej. Po wierzchu lekko ją solimy i oprószamy pieprzem.

  2. Przecier pomidorowy mieszamy z połową wody, która jest przewidziana w przepisie. Pomidorowym płynem zalewamy warzywa znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Teraz układamy mięsne kule, które przykrywamy pozostałą częścią warzyw.

    Zagotowujemy pozostałą wodę, rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Wrzącym wywarem zalewamy wierzchnią warstwę kapusty z warzywami. Całość skrapiamy maggi.

  3. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika. Nasze gołąbki zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 80 minut.

    Uwaga: Z podanych proporcji uformowałam 10 dużych klopsików.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (14)

konhambos 06 sierpnia 2018
wygladaja pieknie!
fafiatko 07 sierpnia 2018
Pycha! zapiekane klopskiki!
SlodkoSlodka83 07 sierpnia 2018
Cieszę się,że smakowały ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • klopsiki:
  • mięso mielone wieprzowe (u mnie z łopatki) 500 g
  • ryż 100 g (1 woreczek)
  • kasza manna 2 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • kapusta biała 750 g (pół główki)
  • marchew 3 sztuki
  • cebula 2 sztuki (średniej wielkości)
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (90 g)
  • kostka rosołowa wołowa (u mnie Winiary) 1/2 sztuki
  • woda 1 litr
  • maggi 2 łyżki
Składniki