Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką

Przepis dnia 2017-01-05
Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Obżarstwo grzechem głównym ponoć. Skoro księża mogą nie tylko pod względem fizycznym, to dlaczemu My nie możemy raz na jakiś czas? I stało się. Zjeść i zasnąć :D bo to trza przetrawić ;)

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 g kabanosów wieprzowych
  • 4 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 g sera cheddar
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy, dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Tłuczemy na gładko.

    Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    W naczyniach żaroodpornych (takich na jedną osobę), na dnie układamy farsz. Na wierzchu układamy warstwę z ziemniaków, posypujemy startym serem, zapiekamy 20 min w 180°C. Posypujemy szczypiorkiem.

Komentarze do przepisu (12)

Bellapi 17 grudnia 2016
super smaczne :)
Docherro 17 grudnia 2016
Ależ to pyszne żarełko...mmmm...:)
bellamozzarella 18 grudnia 2016
Oszzzzzzzz ....foodporn toż to przecież ...;-) z kaloriami pogubiłam się już przy drugim wersie :-) ale co... Czytaj całość »
Oszzzzzzzz ....foodporn toż to przecież ...;-) z kaloriami pogubiłam się już przy drugim wersie :-) ale co tam...smak petarda ;-)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 g kabanosów wieprzowych
  • 4 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 g sera cheddar
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Składniki