Mielony z mozzarellą

Mielony z mozzarellą
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Kotlety mielone można urozmaicać na wiele sposobów...Dzisiaj wersja z mozzarellą :)

Składniki

  • łopatka bez kości 600 g
  • mięso wołowe 350 g
  • mozzarella w kulce 1 szt
  • bazylia świeża 2-3 gałązki
  • jaja 2 szt
  • bułka 1-2 szt
  • bułka tarta
  • bazylia 1/2 łyżeczki
  • kucharek 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Na łyżeczce margaryny usmażyć wieprzowe mięso pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku, ostudzić. Bułkę namoczyć w wodzie. Do usmażonego mięsa wołowego dodać gotowane mięso wołowe (najlepsze jest z rosołu). Oba mięsa zmielić.

  2. Do mięsa dodać jaja, przyprawy i odciśnięta, zmieloną bułkę. Wymieszać i doprawić do smaku. Masę mięsną poporcjować, spłaszczyć i na każdy kłaść 2-3 plasterki mozzarelli i kilka listków bazylii. Zwinąć, formując kotlety mielone.

  3. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Można podawać np. z ziemniakami i warzywami z wody :)
    Smacznego!

Składniki
  • łopatka bez kości 600 g
  • mięso wołowe 350 g
  • mozzarella w kulce 1 szt
  • bazylia świeża 2-3 gałązki
  • jaja 2 szt
  • bułka 1-2 szt
  • bułka tarta
  • bazylia 1/2 łyżeczki
  • kucharek 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • tłuszcz do smażenia
Składniki