Mielony z kaczki i wieprzowiny z grilla

Mielony z kaczki i wieprzowiny z grilla
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Kotlety mielone z łopatki wieprzowej i kaczej piersi – pieczone na rozgrzanej płycie bez grama tłuszczu i podane z sałatką na bazie roszponki. Przepis pochodzi z 420. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 400 g kaczej piersi
  • 400 g wieprzowiny
  • bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • masło do smażenia
  • 1 jajko
  • mięta
  • sól
  • pieprz
  • SAŁATKA:
  • roszponka
  • ogórek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • domowy winegret (oliwa, musztarda, sok z cytryny, ulubione zioła, sól, pieprz)

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni na mocno rozgrzanym, klarowanym maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Smażyć jeszcze przez chwilę, po czym odstawić.

  2. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę o średnich oczkach. Pod koniec dodać odciśniętą bułkę. Wybić jajko, dorzucić cebulę z czosnkiem i posiekaną miętę. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić.

  3. Dłonie zwilżyć wodą. Uformować kotlety i upiec na grillu lub patelni grillowej (z każdej strony po 3-4 minuty).

  4. Podawać z sałatką z roszponki, ogórka i pomidorków koktajlowych (składniki wystarczy wymieszać i polać domowym sosem winegret).

Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 3 dni temu
Wyglądają na bardzo suche i spieczone.

Nie do polecenia. Oczywiście Wachowicz tego nie przeczyta, bo stos... Czytaj całość »
Wyglądają na bardzo suche i spieczone.

Nie do polecenia. Oczywiście Wachowicz tego nie przeczyta, bo stos innych ludzi gotuje, a Wachowicz tylko się szczerzy...
Składniki
  • 400 g kaczej piersi
  • 400 g wieprzowiny
  • bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • masło do smażenia
  • 1 jajko
  • mięta
  • sól
  • pieprz
  • SAŁATKA:
  • roszponka
  • ogórek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • domowy winegret (oliwa, musztarda, sok z cytryny, ulubione zioła, sól, pieprz)
Składniki