Mielone z trybulą i mozzarellą

Mielone z trybulą i mozzarellą
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na delikatne, smakowite i niezwykle soczyste mielone drobiowo - wieprzowe z dodatkiem świeżej, aromatycznej trybuli. Smak mielonych podkreśla także nuta czosnku niedźwiedziego, a ich wnętrze wypełnia ser mozzarella. Smacznie polecam to połączenie :)

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 120 g sera mozzarella
  • 1 cebula biała
  • 2 jajka
  • 1 bułka kajzerka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki posiekanej trybuli
  • 1 spora łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • słodki sos sojowy
  • sól i pieprz
  • bułka tarta (do panierki)
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju rzepakowym i studzimy. Oczyszczoną łopatkę i pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulą i dodajemy do nich 2 żółtka, namoczoną w mleku bułkę, trybulę oraz czosnek niedźwiedzi. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodkim sosem sojowym.

  2. Do powstałego farszu dodajemy pianę ubitą z dwóch białek i delikatnie mieszamy.

    * piana z białek sprawi, że kotlety będą delikatne i niezwykle soczyste.

  3. Na każdą porcję masy mięsnej nakładamy kawałek sera mozzarella i formujemy kotlety tak, aby kawałek sera znalazł się w środku każdego mielonego.

  4. Uformowane mielone obtaczamy w bułce tartej* i układamy je na dużym talerzu lub desce.

    * użyłam bułki bezglutenowej, ale równie dobrze sprawdzi się zwykła.

  5. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym (wybierajmy ten najwyższej jakości) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  6. Gotowe mielone podajemy z ulubionymi dodatkami węglowodanowymi oraz świeżą surówką.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 17 stycznia 2016
Pyszne kotlety z cudowną, lekko anyżową trybulą <3 pycha <3
Futka 18 stycznia 2016
dziękuję :* <3
anulka12 24 stycznia 2016
Ale smakowite kotlecik, oczy trudno oderwać. Pyszności!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 120 g sera mozzarella
  • 1 cebula biała
  • 2 jajka
  • 1 bułka kajzerka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki posiekanej trybuli
  • 1 spora łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • słodki sos sojowy
  • sól i pieprz
  • bułka tarta (do panierki)
  • olej rzepakowy do smażenia
Składniki