Mielone z soczewicą i pieczarkami

Mielone z soczewicą i pieczarkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kalina11
Zdrowy obiad dla wegetarian. Pyszne kotleciki które można jeść na ciepło i na zimno.

Składniki

  • 200 g soczewicy zielonej
  • 15 dkg pieczarek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sera żółtego startego
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
  • 1 papryczka chili
  • bułka tarta do obtoczenia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka czubricy czerwonej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej
  • sos pieczarkowy: 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka krupczatki
  • oleju

Przygotowanie

  1. Soczewicę moczę pół godziny w zimnej wodzie, następnie gotuję ją około 20 minut. Odstawiam do wystudzenia i odcedzam na sitku.
    Pieczarki umyte ścieram na tarce jarzynowej. Cebule obieram i kroję drobno, przesmażam na oleju razem z czosnkiem. Do cebuli dodaję pieczarki i przesmażam dalej. Do soczewicy dodaję pieczarki, mąkę kukurydzianą, ser żółty pokrojony, papryczkę chili pokrojoną, kaszę jaglaną ugotowaną, jajko, sól, pieprz, pokrojona natkę, tymianek, paprykę wędzoną, czubricę, majeranek.Całość mieszam i formuję kulki. Obtaczam w bułce tartej.Smażę na oleju na wolnym ogniu.

    sos:

    Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam.Solę, pieprzę, dodaję majeranek. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam, do pieczarek, zagotowuję. Całość miksuję blenderem. Kotleciki podaję z sosem.

Składniki
  • 200 g soczewicy zielonej
  • 15 dkg pieczarek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sera żółtego startego
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
  • 1 papryczka chili
  • bułka tarta do obtoczenia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka czubricy czerwonej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej
  • sos pieczarkowy: 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka krupczatki
  • oleju
Składniki