Mielone z rzeżuchą i słonecznikiem

Mielone z rzeżuchą i słonecznikiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
A'l kotlety mielone z rzeżuchą właśnie oraz ziarnem słonecznika. Kotlety czy też burgery wyszły bardzo soczyste i chrupiące zarazem za sprawą słonecznika. Mają super smak i aromat. Idealnie nadadzą się do burgerów, a także zamiast tradycyjnych mielonych do ziemniaków.

Składniki

  • 200g mięsa wieprzowego (u mnie ze schabu)
  • 1/4 cebuli
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe zmieliłam razem z cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam musztardę i majonez. Mięso przyprawiłam do smaku solą, pieprzem, roztartym majerankiem i sosem sojowym. Dodałam posiekaną rzeżuchę i ziarno słonecznika. Wszystko wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitej masy mięsnej. Masę podzieliłam na dwie części i z każdej uformowałam płaski okrągły kotlet a'la burger. Kotlety opanierowałam w mące i ułożyłam na patelni na rozgrzanym oleju. Kotlety smażyłam z obu stron na rumiany kolor po czym wyłożyłam je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kotlety tak jak wspomniałam na początku można wykorzystać do przygotowania domowych hamburgerów, lub podać z ziemniakami, frytkami lub innymi dodatkam

Składniki
  • 200g mięsa wieprzowego (u mnie ze schabu)
  • 1/4 cebuli
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia
Składniki