Mielone z pomysłem na.... kotlety mielone.

Mielone z pomysłem na.... kotlety mielone.
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś przygotowałam kotlety mielone z pomysłem na.... kotlety mielone z cebulką. Cóż powiem tak zrobiłam według opisu wyszły w smaku dobre lecz mięsa miałam więcej niż przyprawy pomysł na... podam wam dokładnie jak zrobić, moje lekko się rozpadały ale tragedii nie było. Podam wam tylko pomysł co można by zmienić aby były bardziej zwięzłe, ale jeśli zechcecie zrobicie po swojemu. Ja jednak wolę jak robię swoje ale chciałam spróbować jak będą smakowały takie właśnie z pomysłem na...

Składniki

  • 750 g mielonego mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 1 opakowanie pomysł na...,
  • 2 cebule 200 g,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie

  1. Na początek przygotować torebkę pomysł na..., do większej szklanki wlać 3/4 szklanki wody gazowanej i do pełnej szklanki dolać ciepłą wodę nie gotowaną ( szklanka poj. 210 ml ). Do przygotowanej szklanki z wodą wsypać zawartość opakowania pomysłu na kotlety mielone, wymieszać i pozostawić na 5 minut aby zawartość napęczniała.

  2. Gdy już ładnie napęczniała przyprawa z pomysłu na kotlety mielone, do miski przełożyć mięso mielone z łopatki ( ja miałam grubo mielone ale bardziej polecam mielone o sitku z drobnymi oczkami ). Do mięsa dodać napęczniałą zawartość z torebki pomysłu na... oraz cebulę pokrojoną w drobniejszą kostkę. Polecam również dodać ze 3 - 4 łyżki bułki tartej będzie wtedy bardziej ścisłe mięso. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

  3. Jak już mamy połączone mięso mielone z dodanymi składnikami, w rękach formować dowolnej wielkości na patelnię wlać olej tak aby zakrył dno patelni, układać uformowane kotlety i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. ( Moim zdaniem kotlety z mięsa drobno mielonego będą o wiele lepsze nie będą się rozpadać i wtedy nie będziemy potrzebowali bułki tartej ).

  4. Gdy smaży się ostatnia partia kotletów, wtedy do garnka wlać pół szklanki przegotowanej letniej wody, dodać łyżeczkę suszonych warzyw oraz szczyptę soli. Do tak przygotowanego garnka ułożyć usmażone kotlety i poddusić je przez 5 minut pod przykryciem, raz podczas duszenia się kotletów podrzucić lekko kotletami z garnkiem ku górze aby kotlety nie przystały do dna garnka.

  5. Tak najpierw usmażone a następnie podduszone kotlety mielone podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno polanymi lekko sosem z duszonych kotletów oraz jako surówkę podałam mix sałat fantazja lekko posolone ze śmietaną. Kotlety mimo tego że lekko się rozpadały wyszły bardzo smaczne. Polecam serdecznie ponieważ to bardzo szybkie rozwiązanie na pyszny obiad dla zapracowanych.

Komentarze do przepisu (1)

DeerHunter 15 stycznia
Ja bez pomysłu na wogóle nie uznaję mielonych. Aga super danie, aż ślinka cieknie. Jutro też zrobię!
Składniki
  • 750 g mielonego mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 1 opakowanie pomysł na...,
  • 2 cebule 200 g,
  • olej do smażenia.
Składniki