Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mielone z piekarnika"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11032
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 270
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11032
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 270
Składniki
Seler (bulwę) i ziemniaki obierz, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w dość cienkie plasterki. Przełóż do miski, przypraw solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami (tymianek i rozmaryn). Wlej 200 ml śmietany. Całość wymieszaj, przełóż do formy do brytfanny.
Kajzerkę pokrój na kawałki, zalej wodą, odstaw do namoczenia. Do miski wsyp posiekaną natkę oraz obraną i drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Dodaj mieloną wieprzowinę, jajko i odciśniętą kajzerkę. Wyrób gładką masę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Z masy formuj w dłoniach małe kotlety. Ułóż je w brytfannie na warstwie ziemniaków i selera. Piecz ok. 30 minut w temp. 190 stopni.
Pozostałą śmietanę wlej do rondelka, zagotuj, wrzuć ser topiony oraz ser z pleśnią. Ogrzewaj, mieszając, aż sery się rozpuszczą. Powstały sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej mięso i ziemniaki. Dopiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.
czas ok. 70 min; porcja – 610 kcal, cena 2,90 złŹródło: Świat kobiety