Mielone z kapustą i kaszą jaglaną

Przepis dnia 2018-02-18
Mielone z kapustą i kaszą jaglaną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Rena1
Kotleciki mielone z kaszą jaglaną i kapustą pekińską są pyszne. To pomysł na mięso mielone w nowej odsłonie.

Składniki

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1/2 szkl kaszy jaglanej
  • 15-20 dag kapusty pekińskiej
  • 1/2 bułki kajzerki
  • 1 cebula
  • 1łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szkl mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso przemielić w maszynce. Kaszę jaglaną przelać wrzącą wodą i ugotować na sypko w osolonej wodzie, ostudzić, połączyć z mięsem.

  2. Kapustę pekińską drobno poszatkować, dodać do mięsa.

  3. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Przygotowane produkty połączyć z mięsem, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.

  4. Z masy mięsnej zwilżonymi w wodzie rękami formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej .

  5. Rumienić z obu stron na rozgrzanym oleju.

Komentarze do przepisu (1)

rosynka 18 lutego 2018
Bardzo ciekawy przepis!
Składniki
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1/2 szkl kaszy jaglanej
  • 15-20 dag kapusty pekińskiej
  • 1/2 bułki kajzerki
  • 1 cebula
  • 1łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szkl mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Składniki