Mielone z kalafiora i pieczarek

Przepis dnia 2018-08-22
Mielone z kalafiora i pieczarek
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Bardzo smaczne i delikatne!

Składniki

  • Kalafior pół
  • Pieczarki 8 szt
  • Cebula
  • Szczypiorek lub nać pietruszki
  • Jajo kurze 2 średnie
  • Bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kalafiora trzeba ugotować w lekko osolonej wodzie.
    Na patelni zeszkliłam cebulę pokrojona w kostkę, potem dodałam starte na tarce pieczarki i przesmażyłam je aż sok wyparuje.

    Kalafiora rozgniotłam widelcem dodałam do masy przesmażone pieczarki, dwa jaja, tyle samo bułki tartej objętościowo co jajka.

    Jeszcze posiekany szczypior i sól i pieprz do smaku. Poczekałam chwilę, aż masa się zestali.

    Uformowałam kotlety- wyjdzie ich około 10 sztuk, i obtoczyłam je w tartej bułce.


  2. Kotlety usmażyłam na rumiano. Są bardzo smaczne!

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (25)

bryssska 20 sierpnia 2018
Fajne połączenie, z kalafiorem jeszcze nie próbowałam ;-d
basiliana 20 sierpnia 2018
Świetny pomysł na bezmięsny obiad. Sycące i smakowite kotleciki.
SlodkoSlodka83 20 sierpnia 2018
Pycha,dawno nie robiłam :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kalafior pół
  • Pieczarki 8 szt
  • Cebula
  • Szczypiorek lub nać pietruszki
  • Jajo kurze 2 średnie
  • Bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Składniki