Mielone z indyka z chrzanem i grzybkami

Mielone z indyka z chrzanem i grzybkami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Dzisiejsza propozycja to smakowite i aromatyczne kotleciki z piersi indyka z dodatkiem chrzanu i suszonych grzybków. Kotleciki są bardzo pożywne, soczyste i delikatne. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kajzerka
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1,5 łyżeczki mielonych grzybów suszonych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
  • bułka tarta (do panierki)
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie

  1. Szalotki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy je delikatnie na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz 1,5 łyżeczki zmielonych grzybków suszonych*.
    Studzimy zawartość patelni.

    * Zmielone grzybki są świetną przyprawą do mięs, zup i sosów - wystarczy, że suszone grzyby zmielimy w młynku do kawy :)

  2. Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ostudzoną cebulkę z grzybkami, namoczoną w mleku kajzerkę, chrzan, koperek, majeranek i żółtko - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym. Na koniec do masy dodajemy pianę ubitą z białka i delikatnie mieszamy.

  3. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je bułce tartej.

  4. Kotlety smażymy z obu stron na oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  5. Kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się z klasycznym puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Mogą być także pożywnym i smakowitym dodatkiem do domowego hamburgera :)

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 04 kwietnia 2016
Pysznie i czosnkowo <3 Wspaniałe połączenie delikatnego mięsa z szalotką <3
Futka 06 kwietnia 2016
Dziękuję :*
BEATA1978 08 kwietnia 2016
Kasiu przepyszna propozycja :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g piersi z indyka
  • 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kajzerka
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1,5 łyżeczki mielonych grzybów suszonych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
  • bułka tarta (do panierki)
  • olej rzepakowy (do smażenia)
Składniki