Mielone z indyka na patyku

Mielone  z indyka na patyku
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Na duszonych warzywach.

Składniki

  • Mięso mielone indycze 25 dag
  • Cebula mała
  • Czosnek 1 ząbek
  • pieprz, sól, kumin, kolendra, papryka w proszku
  • bułka tarta- 2- 3 łyżki
  • Jajo kurze opcjonalnie- ja nie dodałam- za mała ilość mięsa
  • Pieczarki 3 starte- opcjonalnie ale polecam
  • Papryka- pół, por, pieczarki 8 szt, kapusta kawałek
  • sól i pieprz
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Wyrobiłam mięso jak na zwykłe kotlety mielone. Ze startą cebulą , czosnkiem, pieczarkami dla wilgotności , jeszcze przyprawy i bułka. Jaja nie dałam bo porcja mięsa jest zbyt mała- musiałabym dodać bułkę i byłyby mielone z bułki z indykiem. Poczekałam aż masa się zestali, uformowałam małe kotleciki i wetknęłam je na patyki bambusowe- pałeczki na przemian z warzywami, kawałkiem papryki, plastrem pora i plastrem pieczarki.

  2. Na patelni mocno obsmażyłam "szaszłyki" z każdej strony . Zdjęłam je.
    Na patelni podsmażyłam pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę kapustę, plus resztki z szaszłyków, kawałek papryki i pora. Doprawiłam solą i pieprzem.

  3. Warzywa podlałam wodą, położyłam szaszłyki i przykryłam pokrywką.
    Całość dusiłam około 15- 20 minut. Szaszłyki się uparują.
    Podałam jako lekki obiad.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (21)

Dariusz-D 14 kwietnia
Domowe i super szaszłyki :-)
Docherro 14 kwietnia
Jaki fajny i zdrowy pomysł,można tanio ,smacznie i zdrowo się najeśc,pycha:)
Nevermore 14 kwietnia
Świetne szaszłyki i tylko teraz szkoda, że pogoda zimowa, bo bym coś podobnego zrobił na grilu :) Ale co się... Czytaj całość »
Świetne szaszłyki i tylko teraz szkoda, że pogoda zimowa, bo bym coś podobnego zrobił na grilu :) Ale co się odwlecze itd. ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mięso mielone indycze 25 dag
  • Cebula mała
  • Czosnek 1 ząbek
  • pieprz, sól, kumin, kolendra, papryka w proszku
  • bułka tarta- 2- 3 łyżki
  • Jajo kurze opcjonalnie- ja nie dodałam- za mała ilość mięsa
  • Pieczarki 3 starte- opcjonalnie ale polecam
  • Papryka- pół, por, pieczarki 8 szt, kapusta kawałek
  • sól i pieprz
  • Olej rzepakowy do smażenia
Składniki